atlantis-banner

DRVENE barke iz radionice Bokovac ploviće Persijskim zalivom

bokovac 0 01.09.14Važna vijest stiže iz male porodične manufakture drvenih barki iz Bara: plovila sa logom kalafatske radionice “Bokovac“, ojedrena lantinskim jedrom, trebalo bi da do kraja ljeta iduće godine zaplove Persijskim zalivom.

 

 

 

 


U svoju flotu tradicionalnih drvenih plovila uvrstiće ih za sada neimenovani kupac iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je kontaktirao barske kalafate i naručio tri plovila po uzoru na modifikovanu “korčulanku“ (model Viktor).

Riječ je o barci koja je napravljena prije nekoliko godina i predstavlja “flag ship“ porodične radionice iz Bara i uz ojedrene “arsenalke“ plijeni pažnju turista i ljubitelja jedrenja u Porto Montenegru, gdje se nalaze na vezu.

POMORSKO učilište Atlantis iz Splita nudi svim pomorcima iz regiona: High Voltage Operation and Management Level. Detalje saznajte OVDJE.

bokovac 1 8.11.16

Upravo je i priča o saradnji sa Emiratima krenula preko Porta koji sarađuje sa Bokovcima i gdje je rođena i saradnja sa velikim imenima jedrenja, poput North sailsa, svjetskog lidera u proizvodnji jedara koji je jedrima dopisao liniju barskih barki.

“Za nas je ova saradnja i izrada barki višestruko značajna, Prvo, riječ je o priznanju za porodičnu tadiciju koju je utemeljio moj otac Pero još 1965. godine; potvr da kvaliteta a ujedno, cijenim da će ovo biti velika promocija ne samo za naš brend, već i Crnu Goru”, kazao je Pobjedi Nenad Bokovac.

UKRCAJ!!! SIKIMIĆ Marine Services potražuje sljedeće rankove za ukrcaj na Bulk Carrier i Reefer brodovima. Više saznajte OVDJE.

bokovac 2 8.11.16

Prema njegovim riječima, u radionici se već naziru kosturi tri plovila koj a će imati dimenzije 5,20, 6,20 i 8,6 metara.

“Barke će u kompletu biti izrađene od domaćih sirovina, drveta iz ovog podneblja, našim umijećem i radom uz korišćenje tradicionalne tehnike i alata i predstavljaće domaći, crnogorski brend”, kazao je on.

UKRCAJ!!! NOVO!!! Agenciji DGS potrebni Ch Eng, 2nd Eng, 3rd Eng, ETO za ukrcaj na kontejnerske brodove. Detalje pogledajte OVDJE.

Bokovac ističe da posebnu težinu ima činjenica što porudžba stiže iz UAE, zemlje sa dugom pomorskom tradicijom i tradicijom izrade barki.

bokovac 3 8.11.16

“Ne treba zaboraviti da je lantina, u stvari, latinsko-arapsko jedro, koje je iz arapskog svijeta preko Mlečana prenijeto u Evropu gdje je postalo neizostavan dio mediteranskog nasljeđa. Na ovaj način se simbolički vezuje podneblje gdje je nastao tip jedra koje duže od milenijuma dokazuje svoju efikasnost, plijeni elegancijom i ljepotom i neizostavan je dio primorskog miljea čitavog Sredozemlja, ali i arapskog svijeta”, kaže Bokovac.

Prema njegovim riječima, saradnja sa North sailsom biće nastavljena i kroz ovaj izvozni projekat. Barke koje rade za kupca iz UAE biće ojedrene jedrima tog brenda.

“U planu je da barke, pored jedara, imaju i unutrašnji motor, a kupac je insistirao na čuvenom Yanmaru. Biće to prilika, vjerujem, da kroz saradnju koju planiramo sa domaćim uvoznikom ovog motora, firmom Navar iz Tivta, zaokružimo priču”, kaže Bokovac.

bokovac 4 8.11.16

Prema riječima Lale Bokovac, koja je u porodici bila preokupirana brendiranjem radionice, i taj posao je završen, dobijen je zvanični sertifikat i zaštićeni proizvodi radionice utemeljene prije više od pola vijeka.

 

“Svi znamo da je geneza male brodogradnje na Jadranu vezana za Korčulu, odakle je sve krenulo i povezalo sve linije istočno-jadranske obale. Razne varijacije i modifikacije i dopunjavanje tog maritimnog nasljeđa se dopisuju i u Crnoj Gori.

Modifikovane barke tipa ,,korčulanka“ i ,,arsenalka“ izrađuju se od domaćih sirovina, kompletan proizvodni proces se odvija u našoj radionici, uz korišćenje nekih posebnih postupaka, kao što je tajna komponenta u lakiranju koja čuva izgled i maritimna svojstva naših plovila”, kazala je ona.

 

 

 

Izvor: bokanews.me

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Refreširaj

 • Poslednje vijesti
 • Komentari
 • Bozinovski Dejan 20.04.2017 09:20
  Da li primate motormene sa iskustvom na razne brodove.Ako može odgovor ili ako je neko upoznat sa ...

  Opsirnije...

   
 • Damir 16.04.2017 18:34
  Pozdrav gosp.Dabinović Naišo sam na ovaj članak .pa evo nadam se odgovoru. Inače moj otac je plovio na ...

  Opsirnije...

   
 • danijel 14.04.2017 19:41
  Dali vam treba maritime security imam iskustva imam seaman book,vakcinu zutu groznicu.Hvala

  Opsirnije...

   
 • Capt. Jovan Vukovic 14.04.2017 06:18
  Postovana www.plovidba.me, Komentar #1 je jako neprimjeren i nije ga napisao Capt. Jovan Vukovic ...

  Opsirnije...

web design