atlantis-banner

KAPETANU potopljene Coste Concordije Francescu Schettinu 16 godina zatvora, u svojoj knjizi tvrdi: “Ja plaćam za sve!”

sketino 0 15.5.17Francesco Schettino (56) stupio je u rimski zatvor Rebibbiju u petak oko 20 časova, navodno samo jedan minut pošto je Vrhovni kasacioni sud, nakon desetosatnog vijećanja, odbacio sve žalbe njegovih branioca i potvrdio kao pravosnažnu presudu na 16 godina i 1 mjesec zatvora.

 

 

 

 


Schettino je kažnjen jer je kao zapovjednik velikog broda za putnička krstarenja Coste Concordije 13 januara 2012 lakomisleno izveo nepotreban manevar, takozvani “naklon” (“inchino”, odavanje počasti približavanjem) pored Isole del Giglio u Tirenskome moru, fatalno nasukao brod, zakasnio evakuisati brod koji je djelimično potonuo, pa time skrivio smrt 32 osobe i ozljede još 110 osoba.

sketino1 15.5.17

Pukim slučajem brod je nalegao na podmorski greben. Samo nekoliko metara naprijed, nazad ili u lijevu stranu - i Costa Concordia bi potonula na nekoliko desetina metara dubine, a broj mrtvih bio bi daleko veći.

"Naklon" ostrvu

Schettino je u iskazu pred sudijom za prethodnu istragu priznao da je htio uputiti “naklon” ostrvu sa kojeg je njegov šef sale i na kome je živio i njegov prethodni zapovjednik Mario Palumbo. Priznao je da je stajao pored kormilara i davao nalog, da je isti manevar preduzeo i nekoliko puta ranije, da je znao za hridi, da je naredio zaokret udesno pred njima, ali da je zakasnio, “pa je brod krmenim dijelom zahvatio greben koj ga je zaparao”. Nastala rupa na trupu bila je duga sedamdesetak metara.

Dakle, taj riskantan manevar (“Costa Concordia” je stijenu zahvatila na 96-98 metara od obale na dubini od samo osam metara) već je prije preduziman. “Zato sam se osjećao sigurnim”, priznao je zapovjednik. Tužilac Francesco Verusio rezimira da je to bio Schettinov izazov samom sebi: pokazati bravuru kakvu niko nije napravio.

sketino 2 15.5.17

Pomorska vlast za to nije znala, očito, inače ne bi bilo potrebe da se isključuje uređaj za satelitsko lociranje. Dakle - postojala je svijest da se tako ugrožava zakonom zadani okvir sigurnosti plovidbe i putnika. Za to je, međutim, znao vlasnik broda, kompanija Costa Crociere, koja je u Carnivalovom vlasništvu.

Apsolutno je nevjerovatno da pored 1.100 članova posade (i još većeg broja putnika, do 3.700 po putovanju) do brodovlasnika ne dopru podaci o takvoj cirkuskoj bravuri.

"Ja plaćam za sve"

Službeni blog kompanije Costa Crociere još se i hvalio kako je isti brod, Costa Concordia, pod istim zapovjednikom, kapetanom Schettinom, na isti način “inchinom” odao počast odnosno - kako su zapisali - “priredio feštu” ostrvu Procidi. 

Schettina su nazvali “kapetanom kukavicom” jer je sa broda pobjegao među prvima i zatim odbio poslušati naredbu oficira Lučke kapetanije u Grossetu, kapetana fregate Gregorija De Falca, da se vrati na palubu i koordinira spašavanje.

sketino 3 15.5.17

Osuđeni je negirao krivicu, svaljivao ju na druge, posebno na kormilara, hvalio se bezobrazno da je spasio 4.197 preživjelih, uz konstataciju da on plaća za sve.

To je takođe neistina. Prije četiri godine na osnovu sudskih nagodbi za višestruko nehotično ubistvo i višestruko nehotično nanošenje povreda kaznu od 2 godine i 10 mjeseci zatvora dobio je Roberto Ferrarini, koji je u noći brodoloma, u kojem je poginulo 32 putnika odnosno članova posade, predvodio Kriznu jedinicu brodovlasničkog preduzeća Costa Crociere u Savoni. 

sketino 4 15.5.17

Schettino je nakon nesreće nekoliko puta telefonski razgovarao sa Ferrarinijem, a tužilaštvo je smatralo da je Ferrarini propustio Schettina savjetovati da odmah evakuiše putnike pa posadu, nego je naručio remorker koji bi oštećeni brod odteglio do sljedeće luke (odluka sa one strane pameti obzirom na oštećenje broda).

Zarađuje na krivici

Hotelski direktor (komesar) broda Manrico Giampedroni nagodio se za 2 godine i 6 mjeseci, prvi oficir palube Ciro Ambrosio za 1 godinu i 11 mjeseci, drugi oficir palube Silvia Coronica za 1 godinu i 6 mjeseci, a na 1 godinu i 8 mjeseci kormilar Jacob Rusli Bin, na koga kapetan Schettino baca glavnu krivicu za brodolom, tvrdeći da ga taj Indonežanin nije dobro razumio, pa je skrenuo u pogrešnu stranu.

sketino 5 15.5.17

U međuvremenu Schettino je napisao knjigu u svoju odbranu, 600 stranica naslovljenih Potonule istine (Le verità sommerse), pa je Schettino uspio i zaraditi na svojoj krivici.

Njegovi branitelji najavljuju da će se žaliti evropskom sudu u Strasbourgu, jer su mu po njihovom mišljenju povrijeđena prava na odbranu.

 

 

 

 


Izvor: Jutarnji.hr

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Refreširaj

web design