atlantis-banner

BRODOVIMA u sjevernom Atlantiku prijeti stotine ledenih santi

santa 0 11.4.17Plovni dio sjevernog Atlantika preplavljen je iznenada prošle sa više od 400 ledenih santi, što je veliki broj brodova primoralo da promijene svoj kurs i ili značajno smanji brzinu plovidbe u ovoj oblasti.

 

 

 

 


"Od 4. aprila 2017. pa do danas u vodama južno od 48 stepena primjećeno je 455 ledenih santi. Prema statističkim podacima prikupljenim izmeđe 1900. i 2016. godine južno od ove geografske širine u ovom periodu godine bilo je prosječno 83 santi", stoji u izvještaju američke Obalske straže i njenog odjeljenja International Ice Patrol (IIP).

POMORSKO učilište Atlantis iz Splita nudi svim pomorcima iz regiona: High Voltage Operation and Management Level. Detalje saznajte OVDJE.

Prema mišljenju eksperata ovako neuobičajna pojava može biti uzrokovana trenutno veoma snažnim vjetrovima koji ove ledene brijegove guraju prema jugu, a takođe moguće je da je riječ o još jednoj od posljedica globalnog zagrijavanja.

santa 1 11.4.17

Podjetimo, radi se o oblasti u kojoj je 1912. godine potonuo čuveni Titanik, pa operateri ne želeći da rizukuju, uglavnom se odlučuju da promijene kurs produžujući tako put za često više od nekoliko stotina milja.

UKRCAJ!!! Agenciji Sikimić Marine Services potrebni pomorci za ukrcaj na Bulk i kontejnerske brodove. Detalje pogledajte OVDJE.

Primjera radi brodovi lokalnog brodara Oceanexa na putu ka svojoj matičnoj luci St. Johns usporavaju na svega 3-4 čvora. Vlasnik ove kompanije koja pokriva niz kratkih linija u ovom dijelu svijeta kapetan Sid Hynes saopštio je da su usljed novonastale situacije putovanja njihovih brodova odužilo i za čitav jedan dan, te da je jedno od njihovih plovila nakon bliskog susreta sa santom izašlo iz redovnog servisa i trenutno je na popravci.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Refreširaj

web design