mne letter top

KAPETAN Vladan Radonjić: Potonuli remorker u Risanskom zalivu počeo ponovo da ispušta naftu

tunj 3Vršilac dužnosti direktora Uprave pomoreke sigurnosti Crne Gore (UPS) kapetan Vladan Radonjić najavio je da će brana oko remorkera koji je 11. oktobra potonuo u Risanskom zalivu danas biti proširena zbog sumnje da se brod pomjerio sa morskog dna.

To je odlučeno nakon što su pripadnici UPS-a, Lučke kapetanije Kotor i Vojske Crne Gore juče provjerili prijavu da površinom vode od Risna ka Perastu pluta masna mrlja, i to u blizini mjesta gdje je potonulo plovilo PR38 „Tunj“.

Prema Radonjićevim riječima, tom prilikom se nije moglo utvrditi da li je mrlju ispustio potonuli remorker, ili je uzrokovana drugim okolnostima.

 

“Sanirali smo malu količinu nafte koja je tom prilikom identifikovana, to jest pokupili smo je pomoću plovila opremljenih upijačem i specijalizovanom branom koja se sada nalazi uz obalu. Ronioci će sjutra postaviti tegove i brana će biti proširena jer sumnjamo da se remorker pomjerio sa mjesta gdje je potonuo. Inače, vlasnik broda obavijestio nas je prije nekoliko dana da će angažovati ronioce iz Ronilačkog kluba Bar, prvenstveno za poslove vađenja remorkera, a mi ćemo biti tu da reagujemo na licu mjesta ukoliko dođe do izlivanja nafte”, izjavio je Radonjić za „Dan“. Insttut za biologiju mora ranije je sa mjesta na kome je brod potonuo uzeo uzorke morske vode, koja je potom analizirana u Institutu „Ruđer Bošković“ u Zagrebu.

 

tunj 1

 

Prema riječima Zorana Kljajića, naučnog savjetnika u Institutu za biologiju mora, u tom uzorku vode otkriveno je prisustvo disperzovanih uljnih čestica koje su korišćene za uklanjanje naftne mrlje i ko je ne predstavljaju trenutnu opasnost, ali imaju negativan uticaj na biodiverzitet. Iako je utvrđeno da nema većeg zagađenja od dizela iz broda, Kljajić je upozorio da bi ga ipak trebalo pod hitno izvaditi iz mora.

 

Rashodovani vojni remorker iz kojeg se početkom okgobra u more izlila manja količina ulja i dizel goriva u vlasništvu je nikšićke firme za sakupljanje sekundarnih sirovina.

 

Jak miris se osjeća i na obali

 

Plutajuću mrlju u moru uočio je i Isidor Stankov kada je zastao da fotografiše prelijepu maglu koja se vila oko ostrva Gospa od Škrpjela.

 

“Osjetio sam jak i oštar miris goriva, i počeo sam da tražim tragove prosutog goriva iz mog auta. Benzin ne smrdi tako oštro i oporo, pa sam pogledao prema vodi i spazio naftnu mrlju, koja se pod uticajem morskih struja izuzetno brzo kretala iz pravca Risna obalom, širinom oko desetak metara, a na udaljenosti oko 500 do 700 metara od mjesta gdje je nesrećnim slučajem potopljen remorker kazao je Stankov za „Dan“.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

rds shipping
perun crewing
 • Poslednje vijesti
 • Komentari
 • Morski Pas 28.09.2014 14:25
  Misu Durotiv gospodaru morskog dna svaka casti srecno s dizalicom. Inace ima mala privatna firma u ...

  Opsirnije...

   
 • goran 26.09.2014 15:55
  Njujork je oduvek bio čudo od grada. Dok su u USA gradili ovakve gradove i greađevine, u Evropi smo se ...

  Opsirnije...

   
 • zile 25.09.2014 08:37
  Hoce li se i sa njim svercovati telefoni, cigare, roba sumnjivog porijekla...nis te ubacili pravu ...

  Opsirnije...

   
 • darko 19.09.2014 23:40
  Slazem se sa komentarima da je svuda u svjetu odavno sistem da ti ne treba nikakav fakultet da bi bio ...

  Opsirnije...

web design