atlantis-banner

BROD “Sveti Stefan 2” isplovio iz Bara ka turskom rezalištu

svetac 0 15.5.17Sa Gata V barske luke, juče u 17 sati, praćen brojnim nautičarima koji su fotoaparatima i kamerama bilježili ovaj trenutak, na svoj posljednji vijađ isplovio je feribot “Sveti Stefan 2” AD Barska plovidba.

 

 

 

 


Pod zapovjedništvom kapetana Ljuba Pekića, posada od 14 članova, koliki je bezbjednosni minimum, naredna dva i po dana preploviće na feribotu 700 nautičkih milja, sve do Turske.

POMORSKO učilište Atlantis iz Splita nudi svim pomorcima iz regiona: High Voltage Operation and Management Level. Detalje saznajte OVDJE.

Tamo će, u Alijagi, “Bijeli Svetac” kako su ga svi u Baru zvali, okončati svoj život u rezalištu kao staro gvožđe. Na istom mjestu skončao je i njegov prethodnik u floti barskog brodara, “Crveni Svetac”.

svetac 7 15.5.17

Iako je “Barska plovidba” preduzeće u većinskom vlasništvu države, 51%, a 49% je u vlasništvu manjinskih akcionara, iz državne kompanije nisu našli za shodno da obavijeste javnost da je feribot “Sveti Stefan 2”, prodat turskoj kompaniji prije petnaestak dana.

Prema nezvaničnim saznanjima “Novosti”, postignuta je cijena od 265$ po toni što bi značilo da na račun “Barske plovidbe” turska kompanija uplati oko million dolara. Međutim, samo za pet mjeseci koliko je “Sveti Stefan 2” bio vezan u Luci Bar nagomilali su se troškovi koji iznose oko 150 hiljada eura.

Brodska linija sa Italijom, brodom Sveti Stefan, uspostavljena je još 18. juna 1965. godine i od tada je, osim za vrijeme sankcija, redovno funkcionisala.

Zbog nemogućnosti obnavljanja klase od strane klasifikacionog društva Biro Veritas, 43 godine star “Sveti Stefan 2” je početkom decembra prošle godine okončao plovidbu na liniji Bar-Bari koju je držao otkako je kupljen, od 2003. godine, a plovio je i za Ankonu.

Feri linija između Crne Gore i Italije, shodno nedavnom sporazumu menadžmenta Barske plovidbe i hrvatske Jadrolinije, biće obnovljena 18. maja kada iz Barija za Bar isplovljava feribot “Dubrovnik” riječkog brodara.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Refreširaj

web design