atlantis-banner

NAKON tri i po godine "Jadran" se vratio u Tivat

jadran 0 15.4.17Srca svih Tivćana i turista koji su se prošle srijedezatekli na gradskoj rivi Pine zaigrala su zbog pojave prelijepog starog jedrenjaka koji je pristao i vezao se uz mulo Staničića – nakon pune tri ipo godine školski brod Mornarice Vojske Crne Gore, jedrenak „Jadran“ vratio se u svoju matičnu luku.

 

 

 

 


„Jadran“ je iz Tivta izbivao još od septembra 2013., kada je jedrenjak upućen u brodogradilište Bijela na temeljiti remont. Nakon utrošenih preko 1,7 miliona eura, brojnih peripetija sa stečajem u Bijeloj i tehničkih poteškoća, te više hiljada radnih sati prvenstveno članova possade broda, bijeljanskih brodograditelja, predstavnika Komande Mornarice VCG i nekolicine iskusnih starih penzionisanih inženjera Arsenala koji ovaj predivan brod „poznaju u dušu“, „Jadran“ se vratio na more i u matičnu luku stigao u novom sjaju.

UKRCAJ!!! Agenciji Sikimić Marine Services potrebni pomorci za ukrcaj na Bulk i kontejnerske brodove. Detalje pogledajte OVDJE.

jadran 1 15.4.17

Veteran star 83 ipo godine iznutra je podmlađen i doveden na tehnološki nivo modernih školskih brodva kakve koriste ratne i trgovačke monarice u najpoznatijim pomorskim državama svijeta.

Tokom generalnog remonta u Bijeloj, „Jadran“ je bukvalno rastavljen do golog trupa i detaljno obnovljen. Uz ugradnju novog pogonskog i pomoćnih motora, brod je dobio novu glavnu elektro-razvodnu ploča sa elektro- instalacijama, nove instalacije morske i slatke vode, centralni klimatizacioni sistem, moderno opremljenu kuhinju, desalinizator, obnovljene sanitarne čvorove i novi namještaj u mornarskim prostorijama, dio nove navigacione i opreme za spašavanje, opravljena je drvena obloga glavne palube, a ugrađeni su i novi drveni elementi snasti jedrenjaka.

POMORSKO učilište Atlantis iz Splita nudi svim pomorcima iz regiona: High Voltage Operation and Management Level. Detalje saznajte OVDJE.

jadran 2 15.4.17

Brod sa kojim je Tivat neraskidivo vezan još od 16,.jula daleke 1933. kada je “Jadran” prvi put uplovio u tivatski Arsenal, došavši u Jugoslaviju iz Njemačke gdje je sagrađen, i juče je toplo dočekan od strane mještana i svih ljubitelja mora i brodova. 

jadran 3 15.4.17

Podmlađeni jedrenjak će već 24.aprila krenuti na svoje prvo duže krstarenje nakon remonta, a koje zajedno organizuju Pomorski fakultet iz Kotora i Mornarica VCG. Sa ukrcanim studentima kotorskog fakulteta u njihovim profesorima, “Jadran” će od 24.aprila do 3.maja krstariti na ruti Tivat-Venecija-Kopar-Kotor i sa posjetama italijanskoj, odnosno slovenačkoj luci.

 

 

 

 

Izvor: Vijesti, Siniša Luković

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Refreširaj

web design