atlantis-banner

INICIJATIVA Unija pomoraca Crne Gore: Gradovi sa dosta pomoraca da se zahvale stranim brodarima koji im zapošljavaju ljude

unijapomoraca 0 31.3.17Unija pomoraca Crne Gore pokrenula je inicijativu da naši gradovi u kojima živi veći broj pomoraca koji plove za strane kompanije, uspostave zvanične kontakte sa odjeljenjima tih kompanija za ljudske resurse i zahvale im se za to što mnogim našim ljudima pružaju priliku da zarade hljeb za svoje porodice.

 

 

 

 


“Osim aktivnosti koje direktno utiču na život pomoraca, Unija Pomoraca Crne Gore radi i na širem planu, koji indirektno utiče ili može uticati na pomorce što je u ovom slučaju zaposlenje.

Na veliku žalost, niko od nadležnih iz državne ili lokalne uprave se nije sjetio, a samim tim i udostojio zahvaliti tim ljudima i firmama, na ukazanom povjerenju.

POMORSKO učilište Atlantis iz Splita nudi svim pomorcima iz regiona: High Voltage Operation and Management Level. Detalje saznajte OVDJE.

Sada, na iniciativu Unije pomoraca, se već uveliko radi na tome. Ideja nam je da se prigodnom plaketom-zahvalnicom potpisanom od strane Unije kao predstavnika pomoraca, i gradonačelnika gradova gdje smo najprisutniji, izrazimo zahvalnost tim ljudima koji stoje na čelu “human resource” ili “crew management” odsjeka. Sigurno taj gest neće proći neopažen sa njihove strane, te se nadamo da dok stoji na zidu će ih podsjećati da smo im ipak zahvalni, pa zašto da ne i uticati na to da povećaju broj naših pomoraca ili u nekom presudnom momentu da izaberu “nas” umjesto “drugih””- poručuju iz Unije pomoraca.

cmacgmusa 1 7.3.16

Prema podacima te NVO iz Kotora koja okuplja pomorce svih profila – od kadeta do zapovjednika broda i upravitelja stroja, samo oko 250 crnogorskih pomoraca ili tek 3,5 odsto njihovog ukupnog broja, plovi za domaće brodare. Svi ostali egzistenciju nalaze na brodovima stranih kompanija i pod tuđim zastavama.

“Među stranim poslodavcima prednjači kompanija MSC koja po poslednjim podacima dobijenim od agenta iz Beograda, trenutno zapošljava 2.827 nosilaca crnogorskih breveta, dok je kroz nju prošlo još 1.743 naša pomorca koji su ili promijenili kompaniju ili se povukli sa ovog posla. Osim MSC, veliki poslodavcui crnogorskih pomoraca su i kompanije Dabinović, CMA CGM, Thome, Swiss Atlantic, Chevron, Celebrity Cruises, kao i mnoge druge koje kormila i motore svojih brodova, a samim tim i njihovu imovinu, povjeravaju našim ljudima. Bez tog zaposlenja, desio bi se krah u životima svih nas, a samim tim bi se raspao cijeli lanac firmi koje direktno ili indirektno profitiraju od nas”- kažu u Uniji pomoraca.

SREDINA APRILA!!! UKRCAJ!!! Agenciji Sikimić Marine Services potrebni pomorci za ukrcaj na Bulk Carriere. Detalje pogledajte OVDJE.

mscelma 1  2.2.17

Da nije više od 8 hiljada naših pomoraca koji rade po svjetskim morima i okeanima na svom značaju bi izgubili i naše pomorsko školstvo, lučke kapetanije, trening centri, zdravstveni sistem, kao i mnogi drugi subjekti nacionalne ekonomije u koju godišnje pomorci “upumpaju”preko 200 miliona eura svojih zarada.

Ističući da su svjesni i da gradovi u kojima većina njih živi, u dobrom dijelu zavise od novca koje pomorci donose, u Uniji naglašavaju da su sa svojom inicijativm da se gradske vlasti zahvalnicama obrate njihovim poslodavcima, već upoznali gradonačelnike Tivta, Kotora i Herceg Novog, a uskoro idu i kod prvigh ljudi Budve, Bara i Ulcinja.

“Na žalost, jedini za to nije imao sluha kabinet predsjednika Opštine Podgorica, Slavoljuba Stjepovića. Uz izgovor da ne sarađuje sa NVO koje nisu iz Podgorice on je zanemario ovu ideju, iako je besplatna i košta ga samo potpisa, a tiče se direktno oko 350-400 porodica pomoraca čiji članovi borave na teritoriji njegove opštine i svoja novčana sredstva kao i porez troše u njoj”- saopšteno je iz Unije pomoraca Crne Gore.

 

 

 

 

 

IZVOR: Bokanews, S.L.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Refreširaj

web design